Skolmördaren sköt för att döda

Publicerad 2008-09-30

FINLAND De tio mordoffren vid skolmassakern i finländska Kauhajoki sköts på nära håll och hade träffats av många kulor.
– Han sköt för att döda, säger utredningsledaren Jari Neulaniemi, om mördaren Matti Saari som siktade mot huvudet och överkroppen.

   Den rättsmedicinska undersökningen av offren visar att en del hade träffats av upp till 20 kulor. Däremot har det ännu inte fastställts om något av offren fortfarande levde när han tände eld på klassrummet.

  Nio av offren påträffades svårt brända i klassrummet, ytterligare ett offer och Saari i en korridor.

   Neulaniemi räknar med att Saari sköt mellan 100 och 200 skott i skolan.

   Saari hade försetts sig med flera magasin till vapnet och var därför förberedd för att ställa till ännu större skada. Enligt de handskrivna dokument som han hade lämnat efter sig i sin studentbostad var hans önskan att döda så många som möjligt, något han planerat i flera år. Polisen anser ändå inte att motivet till dådet är klarlagt.

   Polisutredningen utgår från Saari som ensam gärningsman och man tror att Matti Saari gjorde sig skyldig till tio mord och nio mordförsök. Förutom mot kvinnorna som lyckades fly sköt Saari även mot poliser, ambulanspersonal och brandmän när de anlände till yrkesskolan.

   Redan på fredagen före massakern sökte polisen Saari utan att lyckas nå honom. Enligt uppgifter finländska medier besökte han under det veckoslutet sin hemort. Först på måndagen togs han i förhör om de videor som lagts ut på Internet och om uppgiften att han skulle ha tänt ett gravljus i närheten av skolan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 1 =