Grönt för blått kort till EU

Publicerad 2008-09-26

BRYSSEL  EU:s 27 integrationsministrar har nu enats om en ”migrationspakt” där syftet är att likrikta reglerna för arbetskraftsinvandring till EU mellan de europeiska länderna. Utöver detta ställde man sig bakom det så kallade ”blå kort” som skall göra det lättare för högkvalificerade från andra länder att arbeta i EU.

   I pakten finns avsnitt om gränskontroller, återsändande av illegala invandrare, motstånd mot masslegalisering av papperslösa och vikten av att se medlemsländernas behov av arbetskraft. Det blå kortet skall göra det lättare för högutbildade från andra länder att arbeta inom EU, men migrationsminister Tobias Billström (m) och den svenska regeringen uttrycker sitt missnöje över denna diskriminering av lågutbildade – de vill även se en import till Sverige av lågutbildad arbetskraft.

   I debatten om bristen på arbetskraft inom Europa har man i stort sett endast fokuserat på olika typer av lösningar på problemet genom att importera människor. Även om bristen på arbetskraft kan vara tillfällig har förslagen om hur man skall öka den infödda europeiska befolkningen nästan helt uteblivit.

   Under toppmötet i mitten av oktober är det tänkt att EU:s 27 stats- och regeringschefer skall ge sin välsignelse åt pakten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton − 5 =