Fun Light som myrbekämpningsmedel

Publicerad 2008-09-22

SVERIGE  Ett antal bloggar på Internet tipsar om att saften Fun light fungerar som effektivt myrbekämpningsmedel. Om outspädd Fun light hälls över myrorna så dör de. Saften anses dock ofarlig för människor av Livsmedelsverket och tillverkaren.


   Den myrbekämpande effekten kommer av det konstgjorda sötningsmedlet Aspartam, som används i de flesta s.k. lightprodukter, såsom t.ex. Coca Cola light, istället för socker. När det bryts ner bildas signalsubstanser som överaktiverar nervcellerna så att de dör. -Aspartam är ett nervgift, konstaterar Karl E Arfors, tidigare forskningschef vid läkemedelsbolaget Pharmacia i USA och professor i mikrocirkulation, enligt tidningen Ny Teknik.


   Den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA har däremot dragit slutsatsen att Aspartam inte är skadligt för människor så länge som vi inte får i oss mer än 40 mg per kilo kroppsvikt, vilket motsvarar 4 liter lightdryck/dag för vuxna och 1,5 liter för barn. Livsmedelsverket instämmer i denna bedömning, vilket fristående bedömare anser mycket underligt och oansvarigt.


   -Vi känner oss trygga med myndigheternas godkännande av Aspartam i livsmedel, säger Helena Giertz, informationschef på tillverkaren Procordia Food, till tidningen.


   Aspartam som är det vanligaste konstgjorda sötningsmedlet i världen har E-nummer 951 och är 200 gånger sötare än socker.


   Att Aspartam är skadligt för människor blev känt i en större krets efter USA:s första anfallskrig mot Irak, ’Operation Desert Storm’, då ett stort antal amerikanska soldater fick allvarliga skador efter att ha druckit lightläsker i den varma ökenmiljön.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × fyra =