Löneförhöjning för svenska EU-politiker

Publicerad 2008-09-21

EUROPA  De svenska EU-parlamentarikernas löner kommer att höjas kraftigt. Från och med valet nästa år kommer lönen ha passerat 70 000 kronor i månaden (7400 euro) före skatt. Hittills har de fått klara sig med samma lönenivå som de svenska riksdagsledamöterna vilket är 52 900 kronor.

   Löneförhöjningen är en följd av att man tidigare beslutat att samtliga 785 ledamöter i parlamentet skall ha samma lönenivå. Lönenivån är baserad på en dryg tredjedel av det belopp som en domare i EU:s domstol tjänar.

   Att vänta längre med justeringen som innebär en rejäl löneförhöjning för de flesta EU-parlamentarikerna kommenterar EU-ministern Cecilia Malmström (fp) med att ”Då skulle man bara skjuta problemet framför sig”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre − 3 =