Våldsamma gängkrig i Danmark

Publicerad 2008-09-18

DANMARK  I Köpenhamn pågår ett eskalerande blodigt gatukrig mellan danska motorcykelgäng och olika invandrargäng sedan en månad tillbaka. I stadsdelen Nörrebro köper vanliga invånare skottsäkra västar och en försäljare av sådana uppger att försäljningen gått upp med 500%. ’Det är oacceptabelt att vanliga människor ska gå runt med skottsäkra västar’, säger Hanne Bech Hansen, polischef i Köpenhamn.

 

   Polisen har nu beviljats tillstånd att under två veckor framåt visitera vem som helst i hela Köpenhamn för att leta vapen.

 

   Situationen är komplicerad enligt Hanne Bech Hansen: ’Det stora problemet är att invandrargängens ilska eller attacker ibland riktar sig mot mc-gängen, ibland bara mot ett annat invandrargäng. Det finns inget mönster. Två ungdomar hoppar på en moped och slänger iväg ett skott mot ett företag. Sådant kan vara svårt att sätta stopp för’, säger hon till Ritzau.

 

   Även Ove Dahl, chef för polisens mordrotel i Köpenhamn, är osäker på vad allt egentligen handlar om, men bilden kompliceras av att olika invandrargäng dessutom ligger i konflikt med varandra.

 

   Flera danska politiker, såsom socialdemokraternas Karen Häkkerup, kräver nu att polisen ’ska stoppa de här invandrargängen som springer runt och skjuter’. Befolkningen i Köpenhamn ser med stort allvar på situationen och många är rädda att gå ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × två =