Ungdomar drogar sig med svamp

Publicerad 2008-09-18

SVERIGE  Polisen i Gällivare har nyligen fått information om att svampen toppslätskivling plockas och används som drog av ortens ungdomar. Toppslätskivlingen är en narkotikaklassad sk psykedelisk svamp som innehåller den LSD-liknande och hallucinogena substansen psilocybin. Vid förtäring omvandlas psilocybin till det verksamma ämnet psilocin vars effekter kan ge känslor av eufori men också ångest och oro. Enligt Rättsmedicinalverket är psilocybin och psilocin ur farlighetssynpunkt närmast jämförbar med den för ecstasy.

 

   Tolerans mot psilocybin byggs upp fort. Efter en första dos kommer mer av drogen ge betydligt svagare effekt och några dagar efter intag har toleransen försvunnit helt igen. Det är serotoninreceptorerna som påverkas, precis som vid LSD.

 

   Psilocybin är en traditionell drog som används vid religiösa ceremonier i framförallt Syd- och Mellanamerika. Under 1960-talets hippievåg spreds den över hela världen och återupptäcktes i många länder där den varit bortglömd, så som Sverige.

 

   Svampen går att plocka från välgödslade ängsmarker över hela landet. Att inneha och smuggla narkotikaklassad svamp är ett narkotikabrott som kan ge fängelse i upp till tio år.

 

  ’Det är här inget nytt. Användandet av så kallade Magic mushrooms har förekommit i begränsad omfattning i tio års tid. Det jätteallvarliga är att det är mer utbrett i dag och att det gått ned i åldrarna. Nu när det är höst är man ute och plockar och torkar och spar för vintern då man tar sig en tripp’, säger Dick Lannerblad vid nykterhetsorganisationen IOGT-NTO/UNF.

 

  Utvecklingen är oroande då det befaras att permanenta hjärnskador kan uppstå vid förtäring av svampen. Ett antal ungdomar har redan fått läggas in på psykiatrisk klinik efter att ha ätit toppslätskivling.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 3 =