Allvarlig felmedicinering av äldre

Publicerad 2008-09-17

SVERIGE  Idag får 45.000 äldre dementa läkemedel mot psykos för att bli lugna, huvudsakligen Risperdal och Haldol. Enligt en färsk undersökning ges dock nästan 90% av de äldre antipsykotiska preparat i onödan. Biverkningarna slår ut den (eventuella) effekten av dessa preparat. Den verkliga siffran kan till och med vara högre i och med att det nyligen avslöjats att forskare förvrängt sina resultat i en klinisk studie om Risperdal i den medicinska tidskriften Journal of Clinical Psychiatry. Skillnaden i effekt mellan Risperdal och vanliga sockerpiller är inte statistiskt säkerställd, och en bidragande orsak till detta är att man medvetet omdefinierat begreppet ’ger effekt’ i studien för att få mer fördelaktiga resultat, för att på så sätt få ut läkemedlet på marknaden.

   Svenska Läkemedelsverket godkände 1999 Risperdal för behandling av dementa. Lars Gunne, professor i psykiatri, och den som gjorde Läkemedelsverkets utredning om Risperdal 1999, uppger att läkemedlet godkändes eftersom det vid tiden mest frekvent utskrivna preparatet Haldol inte bevisats ha någon effekt alls.

   Bo Bergman, läkare och klinisk utredare på Läkemedelsverket, säger att man redan 2004 varnade för ökad risk för stroke och dödlighet vid användandet av den här typen av läkemedel, men att personalbristen inom vården bidrar till att läkarna skriver ut preparaten för ofta och i onödan (samma tendenser som ses i det lättvindliga utskrivandet av antidepressiva läkemedel till unga idag). Läkemedelsverket gick i förra veckan ut med nya rekommendationer som i korthet innebär att antipsykotiska preparat ska användas ’mycket restriktivt’ vid behandling av demens.

   Lars-Erik Holm, Socialstyrelsens generaldirektör, kommenterar ärendet med att mycket av den gamla beprövade kunskapen är väl värd att ta till bruk igen, som att hålla patientens hand, ge ett glas varm mjölk och en smörgås till kvällen i stället för Haldol.

   Många anser att det är mycket tragiskt, oansvarigt och inte minst omoraliskt att låta ekonomiska intressen gå före både god forskningsetik och äkta omsorg om våra äldre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 + 15 =